Думата "ако" е за включването на допълнителния труд в основното изравняване, а не дали въобще да изравняваш или не (в което тълкуване има смисъл, тъй като от изравняването само по основния ТД няма полза и ГДД пак ще трябва да се подава).

По принцип данъчното облагане и свързаните с него декларации, служебни бележки към тях и т.н. би трябвало да следват някаква логика.Аз в случая/със задължението да изравнявам към 31 декември САМО доходите при основен работодател, ако не са единствени за годината/ не я намирам. Не намирам логика и в това да издаваш служебна бележка в която посочваш дължим ГОДИШЕН данък, а доходът е само за 2 месеца? Смятам, че е подвеждащо и невярно.Абсолютно сте прав, че така или иначе-ГДД пак ще трябва да се подава.
Благодаря за мненията!
Според мен при изравняване САМО на дохода от работодателя към 31 декември , издадената  служебна бележка по чл.45, ал.1 и ал.2, т.4 няма да е корекна.Все пак там е посочена цялата година и кой и как разбира, че доходът е само от основния работодател?.А думата "ако" може да се тълкува, че преизчисляваш при положение, че имаш информация за целия доход по трудови правоотношения през съответната година?
Истина е, че по ред причини служителите не представят необходимите документи и се стига до ситуации, когато е трудно да си свършиш работата, а и  самите служители губят от това-в този случай използване на данъчно облекчение за лице с намалена работоспособност.Лично аз съм взел решение при положение,че нямам документи удостоверяващи доходите от предишен/и работодатели- няма да преизчислявам, както и ще издам служебна бележка по чл.45, ал.2, т.1 ,2 и 3.

Благодаря за мненията!
Така е- прав сте, затова и мнението ми е, че не би трябвало да се прави, но сме коментирали с колеги, че в предходни години са имали проблеми, че не правят преизчисление САМО на доходите от работодателя към 31 декември
Здравейте,
какъв е ангажиментът на работодателя по основно трудово правоотношение към 31 декември да направи преизчисление на данък при положение, че не е получил от лицата служебни бележки за доходи по трудови правоотношения от предишен работодател, а от трудовите книжки на лицата е видно, че са имали трудови договори през 2016.
Имам мнение по въпроса и то е, че не трябва да се прави преизчисление и служебната бележка, която се издава трябва да бъде по чл.45, ал.2, т.1,2 и з от ЗДДФЛ, независимо, че  дружеството е работодател по основно трудово правоотношение към 31 декември

Съжалявам, ако вече е дискутирано във форума, но лично аз не откривам конкретна тема.

Ще бъда благодарен за Вашите мнения и коментари
Чисто информативно- записът вече е приет в информационните масиви на НАП-принципът е този посочен от dalila

"В т.16.7 не посочвате часове и приема Д1 без суми
т.е.
вид осигурен 01
в т.16.4 - попълвате дните
в т.16.7 - нищо не попълвате"

Благодаря и успех
Благодаря dalila. Ако бях погледнал по-рано можех да си спестя доста негативни емоции.Точно исках да споделя, че след доста опити  и проби  при непопълване на т.16.7 в Д1 излиза, че записът е коректен.Другото което ми направи впечатление, е че т.29-"брутно трудово възнаграждение" прозорецът е неактивен т.е. не позволява да се посочи стойност.Надявам се непосочването на часове да не се отразява негативно и да има проблем както и  да не изчисляват от тях осигурителния стаж на основание чл.9, ал8 от КСО
 С вид осигурен 01 не става.Съобщението при проверка на записа е "Некоректна стойност в поле 21", а това е Осигурителния доход върху който се дължат осигурителни вноски.Явно контролите в програмата на НАП са заложени при този вид осигурен да има посочен и осигурителен доход.С вид осигурен 21-записа е коректен, но аз не съм мисля, че това е правилно определен вид осигурен в случая
Това изглежда направено и програмата коректно е изчислила и удържала само данък.Проблема е при формиране на Декларация 1, че игнорира само този запис и не го записва.Разбира се ще прегледам по-внимателно и ще търся варианти
Благодаря за бързите отговори!
Трудовият договор и ДУК са от един и същи месец.А както и dalila пише ДУК и трудов са приравнени по КСО, като ред за внасяне на осигуровки.Моето мнение е че е по-добре осигуровките да са по-трудовия договор, но както отбелязах по ДУК има вече внесени осигуровки и подадени Декларации 1 и 6 и ми се струва трудно да накарам някой друг да пуска коригиращи и т.н.Предложението за вид осигурен 01 звучи най-логично и правилно.Сега обаче ще трябва да се свързвам с разработчиците на софтуерния продукт , който ползвам, защото при запис на Декларация 1 излиза съобщение:"Всички осигурителни доходи на лицето са равни на нула.Записа се игнорира" Ако не успея с този програмен продукт ще ползвам програмата на НАП и ще споделя, какно се е получило.
Здравейте,
макар и да попаднах на подобна тема във форума- http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=5104.0
не успях да намеря отговор , а и ситуацията е малко по-различна, имайки предвид, че трябва да се съобразявам с някои извършени действия:

Имам служител на трудов договор-8 ч., който от миналия месец се осигурява по ДУК при друг осигурител вълху максималния осигурителен доход .По този договор, осигуровките са му внесени и са подадени декларации 1 и 6.При мен проблема е попълването на Декларация 1 и по-точно вида осигурен в т.12-не намирам подходящ такъв.Трудовият договор не е втори или допълнителен.
Коментирал съм други подобни случаи, но там скоро ситуацията е обратната-лицето се осигурява по трудов договор върху максималния осиг.доход, а по ДУК се удържа само данък по ЗДДФЛ и в Декларация 1 се в т.12 вид осигурен се посочва 10.
Ще бъда благодарен за Вашите мнения!
Здравейте,

Ще Ви бъда благодарен за помоща!

въпросът ми е във връзка с промяната на образец ОКд-5 през 2013 при която е променено карето за избор на осигураване и отпаднал реквизита за посочване на ЕИК по Булстат, чрез който ще се внасят осигурителни вноски:

Лицето ще се осигурява като собственик на ЕООД без да получава възнаграждение.Ясен е размерът на осигурителните вноски, определена е компетентната дирекция на НАП /по постоянен адрес на лицето/.
В декларацията има позиция за Булстат?Това поле празно ли остава, при положение, че вноските се внасят по ЕГН?
За мен е приход на вашата фирма. Зависи от период и условията на дарението, може да бъде и разсрочен като приходи за бъдещи периоди.Вижте и ЗМДТ, може би дължите еднократен данък и там?
Благодаря !Лично аз смятам, че изплащане наведнъж е по-правилно от гледна точка на характера на плащането, но ще го помисля още малко.

Успешен ден
Благодаря dalila!

Сигурно сте права за периода- просто на 04.09 изтича 30дневния срок.
Август умишлено не е приключен, заради възможността за начисляване на обезщетение в два месеца.
Относно декларация 6 , предполагам, че имате предвид-2 колонки, за м-ц август и м.септември при положение, че обезщетението се изплаща наведнъж/през октомври/ и 2 декларации 6, ако се избере варианта за изплащане на обезщетението на 2 пъти
Здравейте,
оказа се, че за първи път ще изплащам обезщетение по чл.222 ал.1 КТ.
Теоритично имам представа какво би трябвало да се направи, но практически-не съм съвсем сигурен.
Излагам накратко мнението си, ще бъда благодарен да видя и вашите коментари:

Обезщетението е за периода 06.08-04.09 2012. Най-вероятно ще бъде изплатено през месец октомври.
Осигурителни вноски-ДОО и ДЗПО.Данък ЗДДФЛ. Декларация 1- 2 бр.За период от 06.08-31.08 и от 01.09-04.09 с вид осигурен 27. В платежните нареждания за осигурителните вноски период-06.08-04.09.2012.
Декларация 6- съответните суми се включват към декларацията за м-ц 09.
Смятам, че осигурителните вноски са дължими към момента на изплащане на обезщетението.Не мога да преценя- преди или след изплащането?2 Декларация 1- в деня следващ внасянето на вноските.
При  разговори с колеги получих и следният съвет, който ми се вижда общо взето смислен.
Изплащането на обезщетението да стане на 2 пъти. Първо със заплатте за м.08, за период 06.08-31.08.Второ със заплатите за 09, за период-01.09-.04-09.Подават се съответните декларации 1-2 бр. за ФРЗ и частта на обезщетението и Декларация 6 за съответния месец. Има ли практика това обезщетение да се изплаща на части??? Иначе този вариант ми се струва по-чист, а и бих имал и по-малко проблеми със софтуера, който използвам.

Поздрави и успешен ден